Klaipėda užauga čia!

2023-10-18 Kategorija: Sunkioji atletika

Sunkiosios atletikos šimtmečio renginyje: sportinis azartas ir žiedų spindesys

Klaipėdoje vykusiame šventiniame Baltijos taurės turnyre, skirtame Lietuvos sunkiosios atletikos sporto šimtmečiui paminėti, buvo visko: ir sportinio azarto, ir šlovingos istorijos atminimo akimirkų, ir garbių svečių, ir suspindusių paauksuotų žiedų ant nusipelniusių sunkiajai atletikai asmenų rankų.

Į Klaipėdą sugužėjo 10 šalių tituluoti sunkiaatlečiai, tarp kurių buvo pasaulio ir Europos čempionatų prizininkų. Į šventinį tarptautinį turnyrą atvyko svečiai iš Sakartvelo, Suomijos, Lenkijos, Estijos, Latvijos, Ukrainos, Bulgarijos, Moldovos ir Serbijos, nuolat palaikantys šiltus santykius su Lietuvos sunkiosios atletikos atstovais.

Tituluoti ir garbūs svečiai

Tokios progos atvykti į mūsų uostamiestį nepraleido ir Europos sunkiosios atletikos federacijos generalinis sekretorius serbas dr. Milanas Mihajlovičius.

„Džiugu būti gražiame mieste – Klaipėdoje, kur per daugelį metų yra išauginta puikių sunkiaatlečių, žibančių ne tik Baltijos šalyse, bet ir visame pasaulyje. Jūsų sunkiosios atletikos istorija – išties įspūdinga“, – sakė Europos sunkiosios atletikos federacijos generalinis sekretorius.

Jam antrino Klaipėdoje viešėjęs ir daugkartinio pasaulio, Europos bei olimpinio čempiono, pasaulio rekordininko ir dabartinės kartos ryškiausios pasaulio sunkiosios atletikos žvaigždės Lashos Talakhadzės treneris ir Sakartvelo sunkiosios atletikos rinktinės vyr. treneris Giorgi Asanidzė.

„Lietuva jau daugelį metų garsėja savo sunkiaatlečiais. Man pačiam, dar aktyviai sportuojant, olimpiadose teko dalyvauti kartu su jūsų puikiai pažįstamu sunkiaatlečiu Ramūnu Vyšniausku.

Kaipgi mes galėtume praleisti tokią Lietuvos sunkiosios atletikos šventę”, – kalbėjo olimpinis, pasaulio ir Europos čempionas G. Asanidzė.

Jis šįkart į Klaipėdą atsivežė galingų atletų, tarp kurių – šių metų Europos jaunimo iki 23 čempionas Zaza Lomtadzė.

Jis ir triumfavo svorio per 102 kg grupės varžybose. Sakartvelo atstovas rovimo veiksmu iškėlė 158 kg, stūmimo veiksmu 195 kg sveriančias štangas ir, dvikovėje surinkęs 353 kg, tapo varžybų nugalėtoju.

Su juo vienoje svorio grupėje kovojęs Klaipėdos sunkiosios atletikos sporto klubo atstovas, Tokijo olimpinių žaidynių 11 vietos laimėtojas Arnas Šidiškis liko antras. Šis Vinco Šlevinskio ir Algirdo Anankos auklėtinis išrovė 147 kg, išstūmė 176 kg ir dvikovėje surinko 323 kg.

Lietuviams – medalių lietus

Atvirame Baltijos taurės turnyre, kuriame netrūko galingų atletų, lietuviai parodė savo jėgą: skirtingose svorio grupėse iškovojo daugybę medalių.

Iš merginų aukso medaliais pasipuošė vilnietė Aistė Anciukevičė (svorio iki 59 kg kategorija, treneris Vytautas Glovackas), gargždiškė Lijana Jakaitė (iki 71 kg, treneris Edvardas Šauklys) ir Anykščių atstovė Gintarė Bražaitė (iki 81 kg, treneris A. Ananka).

Iš lietuvaičių sidabro medaliais pasipuošė Brigita Remėzaitė (iki 49 kg, treneris Bronislovas Šiaudkulis), Eglė Vilkaitytė (iki 59, treneris Mantas Žvirblys), Milena Norvilaitė (iki 81 kg, treneris Regimantas Norvilas).

Bronzos medalius iš mūsų dailiosios lyties atstovių pelnė Ema Mikalauskė (iki 49 kg, treneris B. Šiaudkulis), Estera Severdova (iki 59 kg, treneris M. Žvirblys), Kotryna Selezniova (iki 81 kg, treneris R. Norvilas) ir Indrėja Rimdžiūtė (per 81 kg, treneris Mindaugas Janulis).

Puikiai atvirame Baltijos taurės turnyre pasirodė ir mūsų vyrai.

Aukso medaliais pasipuošė marijampolietis Žilvinas Žilinskas (iki 89 kg, treneris Alvydas Kirkliauskas) ir klaipėdietis Irmantas Kačinskas (iki 102 kg, treneris Žygimantas Stanulis).

Ant antrojo prizininkų pakylos laiptelio kopė klaipėdietis Vincentas Skirka (iki 73 kg, treneriai V. Šlevinskis ir Algimantas Trajanauskas), vilnietis Albertas Gynėvičius (iki 89 kg, treneris Rimantas Cijūnėlis) ir Klaipėdos „Viesulo“ sporto centro auklėtinis Neilas Gineikis (iki 102 kg, treneriai V. Šlevinskis ir A. Trajanauskas).

Bronzos medalius iškovojo Rasvydas Asijavičius (iki 61 kg, treneris A. Kirkliauskas) ir Linas Kvietkauskis (per 102 kg, treneris Modestas Šimkus).

Nugalėtojus ir prizininkus apdovanojo Klaipėdos miesto meras Arvydas Vaitkus, vicemeras Algirdas Kamarauskas, Klaipėdos savivaldybės Sporto skyriaus vedėja Rasa Rumšienė ir Lietuvos sunkiosios atletikos federacijos prezidentas, Klaipėdos miesto garbės pilietis dr. Vytautas Čepas.

Pagerbė nusipelniusius asmenis

Lietuvos sunkiosios atletikos šimtmečio renginyje buvo prisimintos skambiausios sunkiaatlečių pergalės, tarp kurių – Rio de Žaneire Aurimo Didžbalio iškovotas olimpinis bronzos medalis, Žygimanto Stanulio pergalės Europos čempionatuose ir universiadoje, ketverių olimpinių žaidynių dalyvio Ramūno Vyšniausko pasiekimai pasaulio ir Europos čempionatuose, galybė mūsų sunkiaatlečių pergalių Europos ir pasaulio jaunimo čempionatuose.

Labiausiai Lietuvos sunkiajai atletikai per šimtmetį nusipelnę asmenys buvo apdovanoti vardiniais žiedais. Tokių asmenų iš viso buvo pagerbta 34.

Tarp jų – ir tituluoti sportininkai, ir sunkiajai atletikai atsidavę ilgamečiai treneriai, ir buvę federacijos atstovai.

Daugybė šventinio turnyro Baltijos taurė trenerių ir federacijų atstovų dėkojo Lietuvos sunkiosios atletikos tėvu vadinamam Bronislavui Vyšniauskui, kuris prieš kelis dešimtmečius užmezgė šalių draugystę, supažindino su savo auklėtiniais ir treneriais, kurie ir šiandien tęsia bendradarbiavimą.

Šaltinis: ve.lt